De dragul credintei

Suntem deja in cea de'a doua saptamana a Postului Mare. Astfel, de'a'lungul acestei perioade la o micuta biserica din judetul Giurgiu comuna Letca Noua, se desfasoara slujbe in fiecare vineri seara. Acolo am fost si eu aseara. Sluja a inceput in jur de ora 19:00, s'a facut o pauza de o ora pe la ora 21:00 si apoi inca o ora si ceva de slujba.

Aceasta biserica a fost si inca este detinatoarea unei icoane a Maicii Domnului cu Iisus Hristos in brate ce a plans. Asta se intampla in urma cu mai bine de 3 ani, din cate am aflat eu, pentru ca nimeni nu isi mai aduce aminte data cu certitudine, majoritatea spun ca totul sa intamplat acum 3 ani. Nu stiu cat timp a plans icoana, insa am vazut si eu cu ochii mei urmele de lacrimi. Mi'i s'a povestit ca la inceput ochii Maicii Domnului s'au umezit asemenea ochilor unui om normal atunci cand plange, iar apoi lacrimile au inceput sa'i curga pe obraji, pe toata icoana. In acel timp foarta multa lume venea sa vada "icoana ce plangea".

Slujba a fost sustinuta de trei preoti si patru cantareti sau tarcovnici (asa cum le spune la mine la tara). A fost atat de frumos si atat de linistitor, incat m'a facut sa uit de tot ce duceam lipsa.

Am facut si cateva poze, nu au o calitate foarte buna, imi cer scuze, dar va puteti face o idee.

In caput acelei mese se afla icoana despre care va vorbeam mai sus. Pe acea masa lumea pune orice fel de mancare (ex: ulei, paine, cozonaci, etc) care ulterior este sfintita de preoti, iar la sfarsit oamenii le i'au inapoi acasa sau import ce pot in bisrica. Ceva mai in dreapta imaginii, era o masa in fata careia se aflau preotii, iar sub ea era o mare gramada de pungi pline ochi cu haine. La sfarsitul slujbei lumea strangea tot ce adusese si faceau o coada pentru a fi miruiti.

Oamenii au dat zeci de acatiste, iar pentru ca toate sa fie citite de catre preoti, acestia au facut totul prin rotaie, in timp ce doi citeau acatistele celalalt avea grija de slujba.

Totul a fost atat de frumos, foarte multa lume intr'o biserica ce nu era foarte incapatoare. Singurul lucru care pot spune ca era ceva mai enervant, era cersitul. Imediat ce amicul meu a parcat masina, rromii au tabarat pe noi in speranta ca le vom da haine si mancare. Erau foarte multi si de fiecare daca cand te vedeau te inconjurau si te rugau sa le dai si lor ce ai. Prima data cand i'am vazut aveam intetia sa le dam ceva, insa dupa ce am observat ca femeile erau pline de aur la gat, copii avand si ei bratari imense, i'am refuzat cu multa diplomatie. Isi faceau veacul prin curtea bisrricii insa nu intrau sa asculte slujba. Si cel mai enervant lucru mise pare acela de a intra in biserica si a'i auzii cum vorbesc rromani. Sa nu ma intelegeti gresit, pe bune chiar nu am nimic cu rromii, am foarte multi prieteni rromi, insa ma dezgusta sa'i aud in bisrica vorbind asa, cu toate ca este limba lor, dar credetima ca va da o stare foarte aiurea, o impresie ciudata din care simplu necunoscator de aceasta limba ai impresia ca injura, si vobesc exact ce nu ar trebui intr'o biserica.

Oricum mi'a placut atat de mult incat mi'am propus sa incerc sa merg in fiecare vineri acolo, pentru ca imi face mare placere sa intru in biserica, sa ma rog si sa ascult slujbe. Incercati si voi sa mergeti la biserica mai des si veti vedea cat de bine va ve'ti simti.

19 comentarii:

alisson 14 martie 2009 la 21:51  

asa zic si eu de fiecare data :))) ca sa ma duc in fiecare vineri.. dar cand vine ziua de vineri uit numaratoarea :P

Anonim 14 martie 2009 la 23:31  

multi oameni nu cred in chestii de astea..dar eu cred... ar face bine sa citeasca si ei articolul lor. super! :*

Simplu 14 martie 2009 la 23:32  

@ Nu e asa de grav, poti merge duminica sau in orice alta zi.

Anonim 16 martie 2009 la 11:44  

e chiar frumos .. sa mergi la biserica .. te simti cu adevarat bine ,...! tre' sa ajung si eu , sa ma marturisesc , sa ma impartasesc ..

Fata din umbra 16 martie 2009 la 11:46  

bai ma bucur ca pentru tine a fost linstitor..
Biserica este ..nu..ar trebui sa fie un loc linstitor..doar ca..mai exista persoane care vin la Sfanta Biserica sa barfeasca..mi se pare oripilant..bleah..poate ca si de asta merg cam rar:P..
nu'i nimic..credinta-i in suflet...

Simplu 16 martie 2009 la 19:15  

@ Gabr13l ai face foarte bine daca te'ai duce sa te spovedesti, bine acum normal ar fi sa o facem mai des, dar merge si de Paste.

@ sHaDoW gIrL...sti si pe mine ma deranjeaza astfel de persoane si ai sa le gasesti in Biserica indiferent de ce ar fi, nu le acorda atentie si ai sa vezi ce bine o sa'ti fie, si da ai dreptate credinta este in suflet, asta e cel mai important, insa nu poti sa spui ca poti traii fara Biserica!!!

Anonim 16 martie 2009 la 20:41  

... stii eu unul o iubesc .. imi place zapada :D :-" .. si imi place si vara .. :)) da.. cica extremele se atrag ! oricum ..azi a plouat ia la mn si .. a fost iar urat toata ziua .. :) sper sa se indrepte vremea asta cat mai repeeeeeeee

Simplu 16 martie 2009 la 20:55  

@ Gabr13l te cred frate, sa sti ca e chiar fun zapada, daca mai ai si niste prieteni cu tine si poi un vin fiert...e de vis, insa prefer ca orasul meu sa fie curat si fara zapada, bine imi place se vede frumos iarna, e un peisaj placut, insa prefer sa nu dureze mai mult de 2 saptamani peisajul asta si oricum daca vreau zapada pot oricand sa merg la munte...dar nu.

La mine a fost soare, destul de placut.

App. din ce oras esti tu ? si cati ani ai ?!!!

Fata din umbra 16 martie 2009 la 21:22  

asa e..oricum..frate in alte parti nu-i asa:)
crede-ma am fost ,am vazutmi-a placut:).

Simplu 16 martie 2009 la 21:44  

@ Te cred, si ma bucur ca ti'a placut. Sunt din ce in ce mai putini cei ce merg la Biserica, ce se roaga. Uite eu am intalnit persoane ce considera mersul la Biserica fara folos :|.

Anonim 16 martie 2009 la 21:56  

uneori cand simt nevoia sa ma linistesc merg la Biserica, ma simt bine...in ultima vreme insa nu am fost ca am avut grija de buni si duminica cred, daca nu vine acasa de la spital, merg...vreau sa ma linistesc, sa-mi gasesc pacea de care am nevoie

Anonim 16 martie 2009 la 22:07  

sunt din galati bro .. am 17 ani ! :) tu ?:)

Simplu 16 martie 2009 la 22:30  

@ Stefy mergi chiar, pe bune chiar iti recoman. Uite eu am mers acum vreo luna cu o colega de clasa sa dea un acatist si sa'si sfinteasca o bluza sa aiba si ea noroc cu scoala de soferi si m'a rugat sa merg cu ea. S'a rugat ceva timp de mina sa merg cu ea, pana la urma am acceptat, dar nu aveam nici un chef pur si simplu eram fara pic de vlaga si nervos si tot tacamu', ei bine si cand am ajuns in Biserica (am stat ceva tim, cam o ora si ceva) m'am sitit atat de bine, atat de linistit si oarecum uitasem totul. Asa ca multa bafta si tie :), o sa'ti placa.
A si uiet o idee...cumpara o bluza si roaga parintele sa o sfinteasca si imbrac'o pe bunica ta cu ea cat mai curand, si da si un acatist pentru bunica ta, ajuta foarte mult.


@ Gabr13l multi inainte tipule...eu din Bucuresti si am 19 ani :).

Anonim 17 martie 2009 la 10:41  

Multzam' .. la fel si tie !

Anonim 17 martie 2009 la 14:14  

a dat mami...a fost la maslu...am dat si haine...eu mi-am sfintit haienel cand amdat a 3-a oara traseu :D si inainte de capacitate...

allé 17 martie 2009 la 20:45  

Un articol despre credinţă // goooood :D

Simplu 17 martie 2009 la 21:02  

@ Gab13l ms si eu tipule.

@ Stefy foarte bine atunci. Waw ai dat de 3 ori traseu, cred cati'a fost greu.

@ Alle ma bucur ca tia placut :).

Anonim 18 martie 2009 la 20:20  

eeeeeeeee =))) :)) :)) :> a fost "funny" :>:)) deja mergeam ca la servici =))

Simplu 18 martie 2009 la 20:52  

@ Stefy foarte misto :)). Pe mine ma oftica alea 15-16 zile pe care trebuie sa le astepti pentru a te programa din nou, nu pot sa inteleg de ce trebuie sa fie asa.

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger

Search here

Persoane interesate